Att jobba mindre och leva mer

RESPONS. Det som kanske händer när livet saktar ner, är att du hinner springa ikapp dig själv. Det är då du kan passa på att fråga -Vart har du så bråttom?
Text: Maria Österåker
Foto: Patriacia Rodas
Atikel från: Respons
 

För mer än tolv år sedan skulle mitt svar på den frågan ha varit ”till jobbet”. Varje morgon skulle jag komma i tid, varje dag fanns det tider att passa och varje eftermiddag var det bråttom hem. Jag hade bråttom att spara ihop till min pension och jag hade bråttom att göra rätt för mig. Det jag egentligen tänkte på som själva livet, min familj, mina vänner, mina intressen och tid för mig själv, det fick rymmas in i pauserna mellan att vara på jobbet, att tänka på jobbet, att förbereda mig för jobbet och att vila ut efter jobbet.

Jag bestämde mig för att jobba mindre och leva mer, helt enkelt låta jobbet stå för pausunderhållningen i livet.

Så är det inte längre. Jag bestämde mig för att jobba mindre och leva mer, helt enkelt låta jobbet stå för pausunderhållningen i livet. Hör även du till dem som tycker att jobbet inkräktar på ditt liv? Drömmer du om mera tid, ork och mening? Kanske det är dags att hoppa av, gå ner i arbetstid eller byta inriktning i livet? Hur klarar jag mig med mindre pengar, kanske du undrar. Jag löste det genom att bli nöjd med det jag redan har. Vilken skön känsla när vi inser att vi faktiskt redan har allt vad vi behöver. Pengar behöver vi alla, men de flesta av oss inte alls lika mycket som vi tror. I takt med att mina inkomster sänktes, bestämde jag mig även för att sänka mina kostnader. Vad fin jag känner mig i tröjan för 2 €!

Hur klarar jag mig med mindre pengar, kanske du undrar. Jag löste det genom att bli nöjd med det jag redan har.

Men pensionen då? Rent krasst kan vi säga att det är rätt sorgligt att jobba bort en stor del av vår tid för att finansiera en tid av vårt liv som vi inte vet om vi kommer att uppleva. Vad tjänar du på att jobba en dag mindre i veckan? Kanske uteblir jobblunchen, transporten och kanske kokar du billigare mat den dag du är hemma. Investera den summan. Tänk om din lediga dag på så vis ger dig mer pension än vad en inarbetad dag skulle ge?

Många som hoppar av ekorrhjulet upplever en identitetskris. Vi hänger upp så mycket av vem vi är på det normala arbetslivets krokar, att frågan vem vi är utan våra jobb blir central. Vem är jag när telefonen tystnar, mejlen minskar och kalendern gapar tom? Det tar en stund att inse att ens betydelse är så mycket mer än som arbetstagare. Jag är mamma, älskling, vän, medmänniska och matte. Framför allt är jag mig själv och allt det här blir så mycket lättare att vara när arbetstakten saktar ner.

Vi hänger upp så mycket av vem vi är på det normala arbetslivets krokar, att frågan vem vi är utan våra jobb blir central.

Lyssna till dig själv. Älskar du ditt jobb och den jobbtakt ditt liv rymmer? Bra, men känner du att något skaver och att du ibland tänker att det inte är värt det, ta då modet att våga förändra. Vår största gåva i livet är att vi varje minut kan välja att leva på ett annat sätt än minuten innan, men vi måste tro att det går. Och för de allra flesta går det...

Maria Österåker är en livsnjutare från Korsholm och författare som bland annat har skrivit boken ”Jobba mindre, lev mer”.

 

Vill du läsa mer?

Kolumnen publicerades i Respons nummer 1/2022. Respons är en tidning som behandlar psykisk hälsa och ohälsa hoppfullt men realistiskt ur ett brett perspektiv. 

 Läs mer om Respons

 

 

82572_t.jpg

Skrivande generationer på Härligö

SKÄRGÅRD. “Det går jättebra att ni intervjuar David Lagercrantz”, meddelar hans agent per mejl. “Men i första hand försöker vi få in de intervjuer som kommer att handla om den nya boken”. Jag förvånas över att det inte är svårare än så att boka en intervju med en av världens just nu mest lästa författare – problemet är bara att den nya deckaren inte är det som intresserar mest. Jag vill veta mer om människor och öden på Härligö.Läs mera »
82543_t.jpg

Familjestödjarens uppgift är att lyssna

GEMENSKAP&PÅVERKAN. Chock, ovisshet, oro och skuldkänslor. Men också en stor dos glädje och kärlek. Att få ett barn med funktionsnedsättning väcker många känslor som kan vara svåra att hantera. Då kan en familjestödjare vara till hjälp.Läs mera »
82566_t.jpg

Hopp och drömmar - viktiga byggstenar

SFV-MAGASINET. Efter nästan ett år av idéer och planer som behövde smidas och konkretiseras kunde tävlingslaget Framtidshopp pusta ut. Arbetet ledde till att laget vann 100 000 euro i SFV:s utmaningstävling SFV Start! Segraren utsågs i slutet av mars efter att tävlingsjuryn en sista gång sett och hört de sex finallagen presentera sina sista förslag.Läs mera »
82131_t.jpg

Att lära sig hantera känslor

ELEVBLADET. Det är en onsdag eftermiddag i januari, och mitt emot mig har jag David Björkström. David har en lång historia som missbrukare trots sin unga ålder, och under en intressant konversation hinner vi prata om allt från skola, tills hans historia och hans framtidsplaner.Läs mera »
82115_t.jpg

Europa under attack

NYA ARGUS. Målet för Putins krig är Putin. Kan man utropa ”seger” över ett land som inte finns, i ett krig som inte är ett krig? De semantiska paradoxerna hör till de allra minsta bland de svårigheter som Valdimir Putin har försatt Ukraina, Ryssland och sig själv i.Läs mera »
81813_t.jpg

Ankdammen i Stockholm: ”Man är en reklampelare för finlandssvenskheten”

STUDENTBLADET. “Jaha, så din mamma kommer från Sverige? Men vad bra svenska du talar. Var har du lärt dig svenska?”, är några av de vanliga reaktionerna från svenskar vid ett första möte med en finlandssvensk.Läs mera »
81812_t.jpg

”Idag blev jag blind”

SYNVINKELN. Rekryteringsagenten Heidi Thorn dolde länge sin synnedsättning. När hon bestämde sig för att berätta om den för på sociala medier blev responsen enorm och positiv. Läs mera »
81760_t.jpg

En röst för hopp och försoning

SÄNDEBUDET. Framgångarna i karriären varvades med stora personliga tragedier. Johnny Cashs liv förvånar, förbryllar och förundrar. I år har det gått 90 år sedan Man in Black föddes.Läs mera »