Återbruk är inget nytt på Lithén’s & Co

BYANYTT. Idag är hållbarhet på allas läppar. De flesta börjar inse att återbruk och recycling är ett klokt val, och även då det gäller byggande och inredning är det viktigt att ta hänsyn till hållbarhet och miljö. Ett företag som sysslat med recycling i alla tider är Lithén & Co.
Text & bild: Anna Sand
Artikel från Byanytt
 

Möbeltapetseringsföretaget Lithén´s & Co på Fågelberget i Smedsby är också ett familjeföretag i nästa generation, då Fanny Lithén, blivit delägare och vd. En återbrukad produkt definierats som en produkt som genom sin användning gjort att man undvikit köp av en nyproducerad produkt, och sedan 1987 har Lena Lithén från Båskas, Veikars, sysslat med just detta. Hon grundade då Veikars bil- och möbeltapetsering, som i samband med flytten till Fågelberget senare bytte namn till Lithéns Tapetsering-Verhoomo.

Sida vid sida

För fem år sedan beslöt sig dottern Fanny att börja jobba i företaget och mor och dotter grundade då Lithén´s & Co. Fanny, som är uppvuxen med företaget, är utbildad i branschen.

– Jag har en artesanexamen inom trä (möbelsnickare) från YA och gick sedan vidare till formgivare och inredare på Novia, där jag blev klar 2014, inleder Fanny, som också var utbyteselev på Muthesius University of fine arts and design i Kiel,Tyskland under sin studietid.

– Att jag skulle arbeta med händerna på något sätt var en självklarhet, tillägger hon, och tanken på att börja jobba sida vid sida med mamma kom medan jag gjorde mitt examensarbete.

Det går jättebra att blanda nytt och gammalt.

Lena tog tacksamt emot erbjudandet – det fanns jobb åt fler. I år firar företaget 35 års jubileum och någon brist på arbete råder inte, också här syns effekterna av pandemin och förstås av det allt större intresset för återbruk. Förra våren flyttade man till större verksamhetsutrymmen vilket detta underlättar arbetsprocessen med större projekt såsom inredning av större båtar, bilar, offentliga utrymmen, restauranger och dylikt då det är perfekt med projekten och arbetsredskapen nära varandra. Just inredningsarbeten i bilar och båtar har högsäsong under våren och sommaren. Höst och vinter är det fokus på möbelrenoveringar.

– Många har städat sina förråd under pandemin och det är jätteroligt att intresset för att återbruka möbler har ökat. Många ber om goda råd men vill själva utföra arbetet. Jag hjälper gärna till, och hos oss får man också köpa allt material som behövs – allt från tyger och tapeter till stoppning – också traditionell tapetsering, såsom tagel, sjögräs och så vidare, berättar Lena. Vi kan också erbjuda egna workshops och kurser privat eller för grupper då det tapetsering.

Ekologiska material

Även i kundernas val av material och tyger syns hållbarhetstänket.

– Allt fler vill ha ekologiska tyger, berättar Lena och visar möbeltyger gjorda återvunnet material Också ylletyger växer i popularitet.

– Ylle är ett naturmaterial som andas, har en otrolig hållbarhet och är mycket stilfullt. Dessutom är det enkelt att återvinna, fortsätter Fanny.

Hos Lithéns finns hundratals olika tyger att välja på, även engelska tapeter, och ska man nämna någon trend så är det färg.

– Fler vågar välja vågade färger nu till sina möbler och det är kul, konstaterar Lena och Fanny.

Som möbelsnickare har Fanny all kunskap som behövs för att också renovera den biten av möbeln.

– Men vi kan för tillfället enbart göra mindre arbeten, då snickeriarbeten samt ytbehandling kräver helt egna utrymmen lämpade för det ändamålet såsom snickeriverktyg och dammfritt för målning och lackering.

– Många vill ha sina gamla möbler i originalskick, vilket kräver att man använder sig av gamla, traditionella metoder. Där söker vi fler samarbetspartners – det råder brist på den expertisen, konstaterar Lena.

När någon kommer med en riktigt gammal släktklenod brukar vi föreslå att de kan lämna en hälsning till nästa generation exempelvis i ett kuvert som vi sätter in i möbeln.

Även allt nyare möbler kommer in för att få nytt liv hos Lithén’s & Co.

– Stora hörnsoffor från 1990-talet är en sådan produkt. Det kan vara svårt att hitta likadana soffor som påminner om de som man blivit vana vid. Ibland är de specialbeställda till utrymmet med helt egna mått, menar Lena.

Det händer även att Fanny får arbeta med möbler som Lena redan en gång renoverat, för 30 år sedan.

– När någon kommer med en riktigt gammal släktklenod brukar vi föreslå att de kan lämna en hälsning till nästa generation exempelvis i ett kuvert som vi sätter in i möbeln.

Allt fler frågar efter ekologiska tyger, och här visar Fanny prover på ett tyg helt återvunnet från returflaskor, samt ylletyg som i form av hållbart naturmaterial blir alltmer populärt och finns i många olika färger. 

Lita på din smak

När man bestämt sig för att klä om eller renovera en möbel har man också chansen att anpassa den efter egen inredning och smak.

– Många vågar trots det inte lita på sin smak, utan frågar i stället ofta vad som är trendigt för tillfälle. Då brukar vi hjälpa till att tillsammans hitta bra alternativ. Kunderna får gärna låna hem tygmodeller och se dem i sin rätta miljö, i rätt ljus från både fönster och lampor. Visst kan vi berätta om trender men jag brukar ge rådet att försöka tänka mer långsiktigt, och utgå från den egna stilen och den omgivning där möbeln ska stå.

– Som inredningsplanerare tar vi också hänsyn till färger och material som finns omkring. Där underlättar det ofta om kunden har med sig en bild av rummet men vid behov är det också möjligt att vi åker hem till kunden, tillägger Lena.

Visst kan vi berätta om trender men jag brukar ge rådet att försöka tänka mer långsiktigt, och utgå från den egna stilen och den omgivning där möbeln ska stå.

Funkisfåtöljer från 1950- och 60-talet är populära just nu, speciellt hos yngre. Dels är de lätta, dels tar de förhållandevis lite plats, dels är de inte heller lika dyra att klä om som en stor öronlappsfåtölj. De passar också väl in med modern inredning av idag.

– Det går jättebra att blanda nytt och gammalt, fortsätter Fanny. På så vis får man ett mer personligt hem än om man köper allt nytt på ett och samma ställe.

 

Vill du läsa mer?

Artiklen publicerades ursprungligen i ByaNytt, en lokaltidningen i Korsholm med omnejd. Tidningen dokumentera livet och människorna på landsbygden med företagsamhet i fokus.

 Läs mer om ByaNytt

 

83359_t.jpg

Gamla humlesorter upptäcks på nytt

TRÄDGÅRDSNYTT. Humlen (Humulus lupulus) har länge varit en del av vår nordiska historia, möjligen redan från vikingatiden, och har även odlats vid klostren. Under medeltiden då Finland var en del av Sverige stiftades en lag att humle skulle odlas på varje gård för att betalas som Kronoskatt, humlen bryggdes sedan till öl.Läs mera »
83358_t.jpg

”Han var hög både hemma och i skolan”

HEM OCH SKOLA. Unga kan köpa cannabis överallt och barnet i vilken som helst familj kan vara den som röker, eller säljer. Det säger en mamma som sett sin levnadsglada son bli en isolerad ung kille. På den lilla orten känner man varandra och med många vänner från småbarnsåren följde också känslan av trygghet.Läs mera »
82920_t.jpg

”Aktivisterna skäller på fel träd”

NY TID. Forskning visar att jordbrukets klimatutsläpp inte minskat på hela 2000-talet, och enligt Finlands färska utsläppsmål ska de nu ner med 29 procent till 2035. Det är knäckande, säger odlaren Anders Abrahamsson, som sedan 2007 målmedvetet satsat på natur- och klimatvänliga odlingsmetoder, utan att se något offentligt tack. Läs mera »
82896_t.jpg

Handlar allt om värde?

IKAROS. Med boken This Life har Martin Hägglunds teorier om religion och politik blivit allmänt uppmärksammade. Hugo Strandberg problematiserar några av bokens utgångspunkter.Läs mera »
82897_t.jpg

Jubileum vid Kantturankoski kläckeri

FISKERITIDSKRIFT. I Vederlax, vid Kantturankoski kraftverk, finns ett litet fiskkläckeri. Ett bra år producerar kläckeriet cirka tre miljoner vandringssikyngel. Kläckeriet är byggt 1952 och fyller därmed 70 år i år. Även Risto Muranen som ansvarar för kläckeriets dagliga rutiner firar jubileum i år. Han har i 40 års tid sett till att sikynglen får bästa möjliga start på livet. Läs mera »
82572_t.jpg

Skrivande generationer på Härligö

SKÄRGÅRD. “Det går jättebra att ni intervjuar David Lagercrantz”, meddelar hans agent per mejl. “Men i första hand försöker vi få in de intervjuer som kommer att handla om den nya boken”. Jag förvånas över att det inte är svårare än så att boka en intervju med en av världens just nu mest lästa författare – problemet är bara att den nya deckaren inte är det som intresserar mest. Jag vill veta mer om människor och öden på Härligö.Läs mera »
82543_t.jpg

Familjestödjarens uppgift är att lyssna

GEMENSKAP&PÅVERKAN. Chock, ovisshet, oro och skuldkänslor. Men också en stor dos glädje och kärlek. Att få ett barn med funktionsnedsättning väcker många känslor som kan vara svåra att hantera. Då kan en familjestödjare vara till hjälp.Läs mera »
82566_t.jpg

Hopp och drömmar - viktiga byggstenar

SFV-MAGASINET. Efter nästan ett år av idéer och planer som behövde smidas och konkretiseras kunde tävlingslaget Framtidshopp pusta ut. Arbetet ledde till att laget vann 100 000 euro i SFV:s utmaningstävling SFV Start! Segraren utsågs i slutet av mars efter att tävlingsjuryn en sista gång sett och hört de sex finallagen presentera sina sista förslag.Läs mera »