Text: Kim Malmberg
Samarbete mellan det svenska företaget Textalk och finlandssvenska tidskrifter har nu resulterat i att närmare ett dussin finlandssvenska tidskrifter har en likadan e-tidningslösning. Produkten heter Prenly och är tillgänglig via webbläsaren på datorn eller en app på telefonen eller paddan.
Det här öppnar för flera saker. Dels kan varje tidskrift enskilt marknadsföra sin e-tidning under eget namn som ett alternativ till den tryckta produkten och göra dem tillgängliga via egna appar på smarttelefonen. De kan också via samma tekniska lösning till exempel ge ut extra utgåvor i digital form och de som vill kan koppla appen till en inloggningslösning framtagen av Webbhuset.
Ant Simons och Niklas Ojala på Webbhuset har tagit fram en koppling till tidskrifternas medlemsregister. Om utgivaren råkar ha medlemsregistret Desky så pluggar det direkt. Om medlemsregistret är något annat eller finns i en Excel-fil så går det lika bra att mata ut en lista med e-postadresser. Funktionen är enkel. Om systemet känner igen e-postadressen så kan användaren skapa sitt lösenord och komma åt att läsa tidningen digitalt.
För flera äldre läsare kan en försämrad syn göra det svårt att läsa på papper, men i den digitala versionen kan texten förstoras och artiklarna kan också läsas upp.
På God Tid kommer man snart att ta Prenly i bruk och enligt chefredaktören Markus West finns det flera goda orsaker för att de vill komplettera pappersutgåvan med en högklassig digital utgåva. Dels vill inte alla hushåll ha en papperstidning, dels ger en digital produkt möjligheter som saknas i den fysiska.
– För flera äldre läsare kan en försämrad syn göra det svårt att läsa på papper, men i den digitala versionen kan texten förstoras och artiklarna kan också läsas upp. Det här är viktiga egenskaper för oss, säger Markus West, och fortsätter:
– Det syns att Textalk började sin bana med tekniska lösningar för synskadade. Prenly är användarvänlig och går lätt att anpassa efter egna behov och betjänar därför våra läsares behov väldigt bra.
Hos Hem och Skola kommer Prenly att tas i bruk tidigt nästa år. Redaktören Charlotta Svenskberg förklarar:
– Vi har sett ett behov av att utveckla den digitala tidningen och nå läsare på olika sätt. Med Prenly får vi en möjlighet att marknadsföra Hem och Skola aktivt via sociala medier. Prenly är ett bra alternativ för oss, genom den kan vi få digitala länkar till artiklar. Vi kan berika innehållet med video och fler bilder än i pappersutgåvan, säger Svenskberg.
Vi har inga planer på att lägga ner papperstidningen, men vi tycker det är intressant att följa med och se hur den digitala utgåvan tas emot av läsarna
Hem och Skola tar i bruk den nya appen vid årsskiftet.
VVS-tidningen kan numera också läsas fritt via webbläsaren eller appen på telefonen. Enligt VVS Föreningens verksamhetsledare Siru Lönnqvist kändes det logiskt att erbjuda ett digitalt alternativ eftersom alla inte vill läsa papperstidningar, och det ger föreningen en möjlighet att både göra specialutgåvor som kan spridas utan kostnader men också ha ett alternativt utgivningssätt att ta till om det skulle behövas.
– Vi har inga planer på att lägga ner papperstidningen, men vi tycker det är intressant att följa med och se hur den digitala utgåvan tas emot av läsarna, säger Lönnqvist.
Det som en digital tidning ger är en möjlighet att nå nya läsare och tillgängliggöra innehållet på ett digitalt sätt.
Hos SÖU har man kört Prenly redan en tid för Österbottniska Posten. Deras app ÖP är tillgänglig på Google Play och AppStore och är öppen för vem som helst som vill läsa den. Via länkfunktionen i appen kan ÖP-appen också sprida information om deras poddsatsning Österbottniska Podden. En speciell egenskap i deras app är att man arkiverat gamla tidningar så via appen kan man läsa sig tillbaka ända till 1968. Allt digitaliserat innehåll är sökbart, berättar redaktören Caroline Mård.