Skärmdump från Mediespråks hemsidor

Håll koll på finlandismerna

19.01.2024 kl. 09:28
Nu kan du få stenkoll på alla de där förargelseväckande och förrädiska finlandismerna.

Text: Kim Malmberg

Svensk Presstjänst har i samarbete med Institutet för de inhemska språken, Svenska Yle, HSS Media, Hufvudstadsbladet Ab och ÅU Media utvecklat ett nytt språkriktighetsverktyg med inriktning på finlandismer.

Mediespråkskollen är en webbaserad lösning som kan användas gratis av vem som helst som är intresserad av att undvika finlandismer. 

Verktyget hittas via Mediespråks hemsidor och det enda du behöver göra är att klistra in din text i verktyget. Då analyserar Mediespråkskollen din text och markerar eventuella fel med en understreckning. Korrigeringar gör du själv.

Språkkollen baserar sig på Finlandssvensk ordbok och de språkråd som publiceras på webbplatsen Mediespråk. Programmet kontrollerar inte stavning eller grammatik.

Så här skriver Mediespråk i ett pressmeddelande: 
Den här delen omfattar finlandismer och vanliga fallgropar i finlandssvenska texter, det vill säga sådana finlandismer som kan orsaka begriplighetsproblem. Om du vill testa din text för att bli uppmärksammad på den här typen av ord och uttryck och samtidigt få tips om ersättande ord, så ska du alltså köra den genom Mediespråkskollen.

Vi kommer att bygga på med rekommendationer från andra områden efterhand. Programmet kontrollerar inte stavning eller grammatik.

Mediespråkskollen är ett språkverktyg utvecklat av föreningen Svensk presstjänst i samarbete med Institutet för de inhemska språken, Svenska Yle, HSS Media, Hufvudstadsbladet Ab och ÅU Media.