Bibban i nya händer

19.03.2024 kl. 10:44
20-årsjubilerande bibliotekstidskriften Bibban har ny chefredaktör. Monica Sandström tog över vid årsskiftet och planerar nu sitt andra nummer. Bibban är medlemstidning för Finlands svenska biblioteksförening.

Text: Kim Malmberg, foto: privat

– Jag har aldrig jobbat direkt med Bibban förr, men jag har suttit i styrelsen i ungefär tre års så jag är nog välbekant mig med tidningen, säger Monica.

Hon har också suttit i redaktionsrådet och skrivit artiklar för Bibban. Om hennes roll som chefredaktör och hennes förändringsvilja säger hon så här:

– Jag tycker det är viktigt att vi håller flaggan högt och har en intressant, aktuell och läsarvänlig men också utseendemässigt trevlig tidning. Jag ser den som ett kitt för oss som jobbar med biblioteksfrågor, den bidrar till känslan av gemenskap och är ett forum för branschens intressefrågor. Tidningen är också ansiktet utåt för hela föreningen.

Tidskriften ska förstås vara till för alla som anknyter till branschen, dvs inte bara branschfolket, men Sandström säger ändå att det mest centrala är att tidningen riktar sig till branschen. 

– Det behövs en tidskrift för dem som jobbar på biblioteken. Breddar man för mycket så tappar tidskriften litet sin poäng. Med nuvarande profil på tidskriften så kan vi fokusera på dem som jobbar inom biblioteken och det är vårt främsta uppdrag, säger hon.

Om framtiden har Monica Sandström svårt att sia. 

– Läget är ovisst på alla håll men jag hoppas att Bibban ska vara lika aktuell och ha samma värde för branschen som i dag. Det finns många som går in för digitala utgåvor men jag hoppas vi kan fortsätta med en tryckt tidning.

Sandström säger i samma andetag att det kan dyka upp utmaningar gällande tryckkostnader och distribution. 

– Sånt påverkas av större skeenden omkring oss, men våra läsare verkar uppskatta att de får den i pappersform. Många tillbringar ändå så mycket tid framför skärmar i sina arbeten, att få ta tag i en papperstidning är en välkommen omväxling och ger en annan känsla, säger Monica.

Gällande läsviljan hos finländarna ser Sandström två olika fåror. Den ena vill läsa mera och ta till sig böcker och nyheter, den andra läsa mindre och verkar inte bry sig om nyheter.

Våra läsare verkar uppskatta att de får den i pappersform.

Sandström har en mångsidig bakgrund för uppdraget. Hon är bibliotekarie i grunden men har nyss börjat som församlingssekreterare i Nykarleby. Men tillsammans med maken driver hon också ett fotoföretag.

– Det blir en intressant kombination att ha dessa tre erfarenheter i bakfickan. Och samtidigt får jag skriva och fotografera, vilket jag tycker om, så en perfekt kombination för mig, säger Monica Sandström.