Text & foto: Kim Malmberg
– Min titel är kommunikatör, men jobbet står på två ben, dels intern och extern kommunikation och dels att vara redaktör för Resonans, säger Victoria Palmgren.
Verksamhetsledaren Henrik Lillhannus fungerar som ansvarig utgivare. De planerar tillsammans innehållet i kommunikation och tidskriften Resonans. Det kommer även in många idéer från körer och medlemsorganisationer.
Victoria Palmgren är aktiv körsångare i Akademiska Damkören Lyran och Vires Ensemble. Tidigare spelade hon även cello, så det finns naturliga kopplingar till både körsång och orkestrar.
Hon säger att hon vill fortsätta vidareutveckla den grund som finns inom sång- och musikförbundet.
– En sak jag definitivt vill fokusera ännu mera på är att lyfta de enskilda körernas och orkestrarnas verksamhet. Jag vill göra en tidskrift som känns som deras, erbjuda intressant och inspirerande innehåll. Som ligger läsarna nära, säger hon.
Palmgren säger att det råder stor rörelsefrihet gällande vad man kan skriva om i Resonans. Men samtidigt vill hon ge en klarare bild av vad verksamheten går ut på och synliggöra de som är förbundets medlemmar.
Och innehållet kan handla om annat än bara kärnverksamheten inom förbundet. Som ett exempel nämner Palmgren dirigenter.
– Vi har nyligen skrivit om dirigentutbildningar. Eftersom det finns ett underskott på utbildade kördirigenter, är dessa utbildningar mycket viktiga att lyfta upp. Då körerna och orkestrarna lider av brist på dirigenter drabbar det vår verksamhet, säger hon.
Inom förbundet har man hittills främst skiljt på tidskriften och den övriga kommunikationen. Webbsajten har brukat vara fokuserad på kompletterande kommunikation som inte nödvändigtvis upprepas i tidskriften. Palmgren säger att det kan vara möjligt att förfaringssätten utvecklas för att förstärka kommunikationen, men allt hänger ihop med Finlands svenska sång- och musikförbunds något komplex struktur med flera lager av förbund, distrikt och föreningar.
En sak är i alla fall väldigt klar.
– Den fysiska tidningen är vi inte beredda att ge upp. Att den dimper ner i postlådan är jätteviktigt för oss. Den uppskattas av läsarna och den möjliggör rak kommunikation hela vägen fram till de enskilda medlemmarna, säger Victoria Palmgren.
Upplagan just nu ligger på cirka 3200 exemplar, med en svag minskning i upplaga sedan 2018. Fast de senaste två åren har kurvan varit obefintlig.
– En sak jag definitivt vill fokusera ännu mera på är att lyfta de enskilda körernas och orkestrarnas verksamhet. Jag vill göra en tidskrift som känns som deras, erbjuda intressant och inspirerande innehåll.
Palmgren är ändå inte ointresserad av digitala lösningar i framtiden.
– En digital tidskrift kunde fungera som ett bra komplement till den fysiska, och det finns läsare som av olika orsaker hellre vill ha en digital tidskrift. Tiden får helt enkelt utvisa vad som sker i framtiden, säger hon.
Kommunikationen sköts också med andra medel. Som exempel nämner Palmgren nyhetsbrev, sociala medier och andra direkta kommunikationskanaler.
De har alla sina styrkor och svagheter, men vi har märkt att det är svårt att trumfa den fysiska tidskriften som kommunikationsmedel. Vi vill inte bara nå ut till förbunden och körernas eller orkestrarnas administrationer, utan till de enskilda medlemmarna. Därför är Resonans så jätteviktig som instrument för kommunikationen, säger Victoria Palmgren.