”Idag blev jag blind”

SYNVINKELN. Rekryteringsagenten Heidi Thorn dolde länge sin synnedsättning. När hon bestämde sig för att berätta om den för på sociala medier blev responsen enorm och positiv.
Text: Helene Wallin
Artikel från Synvinkeln
 

"Idag blev jag bild"

Så börjar 30-åriga rekryteringsagenten Heidi Thorns inlägg på sociala medier som postades i januari. Hon berättar hur hon några månader efter sin födsel fick diagnosen Lebers sjukdom, och att det stod klart att hon aldrig skulle titta någon annan människa i ögonen eller skaffa körkort.


När Heidi Thorn hade tagit sin tradenomexamen från Yrkeshögskolan Metropolia i Helsingfors, arbetade hon som konsult vid rekryteringsbyråer, och när coronapandemin kom blev hon företagare. Hon berättade inte för kunderna om sin synnedsättning. Dold av sina solglasögon - en rekryteringsagents personliga varumärke - och genom att jobba digitalt fick Heidi äntligen vara i första hand ett proffs och i andra hand funktionshindrad. Hon headhuntade, gjorde anställningsintervjuer och hjälpte människor att hitta sitt drömjobb.


- Det skulle ha varit lätt att fortsätta dölja synnedsättningen, men saker och ting blev komplicerade när jag skulle kommentera något visuellt under ett videomöte, eller tolka en smiley min dator inte kunde läsa. I längden var det utmattande. Man bär alltid med sig sin synnedsättning, det är inte som ett plagg man kan lämna hemma i garderoben.

Man bär alltid med sig sin synnedsättning, det är inte som ett plagg man kan lämna hemma i garderoben.


Sedan Heidis inlägg, där hon berättar att hon är blind, lades ut på LinkedIn i januari har det visats 530 000 gånger och fått 10 000 gilla-markeringar.
- Ett så stort stöd hade jag inte förväntat mig. Responsen har varit enorm. Människor har blivit nyfikna och ställt frågor om ämnet. Vissa har tackat mig och sagt att de behöver en synskadad företagare som förebild. Mycket stöd uteblir om man inte vågar gå ut med det som gör att man avviker från mängden – vad det sedan än är.


Att tona ned blindheten i arbetslivet har varit ett sätt att kasta ljus på det hon kan och inte på hennes funktionshinder.


- Jag har aldrig skämts för att jag är blind, men många människor upplever blindhet som främmande och till och med skrämmande. Min synnedsättning har påverkat arbetsintervjuer, och jag ville inte för samma fördomars skull förlora kunder.

Jag har aldrig skämts för att jag är blind, men många människor upplever blindhet som främmande och till och med skrämmande.


Heidi Thorn betonar de goda sidorna från sin uppväxt. Visst missade hon gymnastiklektionerna, och hoppade hopprep i förrådet, medan hon lyssnade till hur de andra hade roligt i gymnastiksalen på grund av det lilla kodningsfelet i hennes kropp. Men samma stavar som inte ville samarbeta, gjorde också att hon började läsa platsannonser som 15-åring för att rekrytera en assistent. Det var då hon för första gången i kontakt med rekrytering, som senare skulle bli hennes drömjobb.


- Mitt företag erbjuder olika rekryteringstjänster, och hjälper människor att hitta nytt jobb. I framtiden hoppas jag kunna koncentrera mig på kreativa branscher. Förlag, skivbolag och liknande. Det bottnar nog i att jag själv är en väldigt kreativ person. Jag planerar brädspel, har skrivit klart ett bokmanus och skriver låtar. Jag håller just nu på att gör en demo jag ska skicka in till ett skivbolag.


Motivationen är det som avgör vilken kandidat hon föreslår för arbetsgivaren.


- Vissa saker kan man lära sig, men saknas motivationen blir det inte särskilt bra. Såklart ska man ha en kompetens också, men motivationen är det som gör att man sticker ut.


Heidi Thorn använder skrämläsningsprogram, punktdisplay, smartphone och låter datorn läsa upp text när hon jobbar. Att se dåligt är både en utmaning och en fördel i hennes yrke.


- De största utmaningarna är cv:n som är i sådan form att min assistent måste läsa den. Numera används även sociala medier i marknadsföringen, och de är ofta inte särskilt tillgängliga.
Hon har bestämt att göra sin ögonsjukdom till en styrka i sitt arbetsliv.


- Motivation och meriter, går före utseende, vilket gör mig till en träffsäker och objektiv rekryterare. Bedömningen av kandidater blir mer jämlik. Jag vet hur rekryteringen kan göras tillgänglig.

Jag kan inte vara seende, men jag kan bestämma mig för att vara blind.


Heidi Thorn avslutar sitt inlägg om sin blindhet på sociala medier så här: ”Jag skulle gärna hålla denna hemlighet bakom solglasögonen, för genom att berätta om detta kommer jag att förlora kunder och min trovärdighet som expert. I många år har jag försökt agera så, att min ögonsjukdom inte skulle synas utåt. Nu är den tiden förbi. Jag kan inte vara seende, men jag kan bestämma mig för att vara blind.”

 

Faktaruta

Namn: Heidi Torn
Yrke: Rekryterare
Bor: Helsingfors
Familj: Föräldrar och en bror i Mikkeli
Äter till frukost: Jag älskar frukostar med många rätter, men ofta hinner jag bara äta en smörgås
Drömresa: Jag har rest för att upptäcka mat, musik och historia, men det viktigaste är sällskapet
Förebild: En kvinna jag mötte på flygplanet, vars namn jag inte känner till
Favoritstycke: Beror på ögonblicket. När jag började som företagare lyssnade jag mycket på Pelkääks vai rakastaaks.
 

Vill du läsa mer?

Artikeln publicerades i Synvinkeln nr 2/2022. Tidningen innehåller reportage, artiklar, kolumner och annonser som berör synskadefrågor i Finland och i Norden.

 Läs mer om Synvinkeln


 
 
82115_t.jpg

Europa under attack

NYA ARGUS. Målet för Putins krig är Putin. Kan man utropa ”seger” över ett land som inte finns, i ett krig som inte är ett krig? De semantiska paradoxerna hör till de allra minsta bland de svårigheter som Valdimir Putin har försatt Ukraina, Ryssland och sig själv i.Läs mera »
81813_t.jpg

Ankdammen i Stockholm: ”Man är en reklampelare för finlandssvenskheten”

STUDENTBLADET. “Jaha, så din mamma kommer från Sverige? Men vad bra svenska du talar. Var har du lärt dig svenska?”, är några av de vanliga reaktionerna från svenskar vid ett första möte med en finlandssvensk.Läs mera »
81760_t.jpg

En röst för hopp och försoning

SÄNDEBUDET. Framgångarna i karriären varvades med stora personliga tragedier. Johnny Cashs liv förvånar, förbryllar och förundrar. I år har det gått 90 år sedan Man in Black föddes.Läs mera »
81266_t.jpg

Hon gör business på ekologisk hållbarhet

FINLANDS NATUR. ”Det viktigaste är att inse att hållbarhet inte är något som kan klistras på i efterskott. Det är något som ska genomsyra hela affärsverksamheten.”Läs mera »
81240_t.jpg

Från Bagdad till Brahe Djäknar

RESONANS. Från ett krigshärjat Bagdad tog sig irakiske Ali Raeed över Medelhavet på en gummiflotte, genom Europa och till slut till Finland. Det här är Alis historia.Läs mera »
81192_t.jpg

Varför hotar Putin med kärnvapen?

FREDSPOSTEN. Kriget i Ukraina förde in kriget i centrum av Europa. Vi var knappast förberedda på det trots att tecknen var klara och tydliga. Men en ännu större överraskning var att också kärnvapnen samtidigt kom in på scenen.Läs mera »