PERNÅ – Det bästa med Forsby är att här alltid är liv och rörelse. Också kvällstid rör sig folk utomhus, de joggar, barnen leker och folk rastar sina hundar, säger Johanna Mäki.
Nya Östis är på en promenad i Forsby tillsammans med Henry Laitinen som är ordförande för Forsby byaförening.
Johanna flyttade med sin familj från Helsingfors till Forsby för femton år sedan. Familjen sökte boende bland annat i Borgå och Hyvinge, och tog ännu en sväng till Forsby för att kolla upp området.
– När vi såg forsen, herrgårdsmiljön och den idylliska omgivningen beslöt vi att flyttlasset går till byn. I efterhand har också andra barnfamiljer berättat att de beslöt att flytta hit av samma orsaker.
Fler invånare i byn
Enligt Statistikcentralens fanns det 2018 cirka 1 178 personer bosatta på området. År 2020 var siffran 2 211 personer. Fritidsbosatta saknas i statistiken.
Johanna tycker att allt sedan det nya skolcentret invigdes har fler familjer flyttat till Forsby.
– De prioriterar en trygg uppväxtmiljö för barnen i en skola som inte har problem med inomhusluften. Dessutom är byn en bra knutpunkt då den ena i familjen jobbar i huvudstadsregionen och den andra i Kotka. Alla vägar leder till Forsby.
När vi såg forsen, herrgårdsmiljön och den idylliska omgivningen beslöt vi att flyttlasset går till byn.
Hon uppskattar att byn är genuint tvåspråkig där finska och svenska barn leker med varandra.
– En del äldre i byn är inte så bra på finska. Det utmanar oss finskspråkiga att våga prata svenska i vardagen. Jag har lärt mig svenska här. Det blir naturligt för barnen att välja att läsa svenska i skolan när de hör och kan svenska via sina vänner.
Aktiv byaförening
Runt Forsby center tar folk en sväng via matbutiken för att göra uppköp och anlitar ekopunkten, allt medan skolelever promenerar hem från skolan. I byn verkar också många företagare.
Henry Laitinen uppskattar att Forsby är en aktiv by.
– Jag flyttade till Forsby 1996. Sedan dess har mycket ändrat då byn har vuxit till sig. Hand i hand med skolbygget planerades nya gång- och cykelleder i centrum. Det nyaste bostadsområdet är Israelsskogen.
Förr fanns en bank samt hälsocentralen och posten i centrum.
– Byaföreningen kämpade för att få behålla hälsocentralen via bland annat en namninsamling. Vi har också motsatt oss den planerade vindkraftsparken i Tetom.
På parkeringsplatsen i centret ordnas byaföreningens populära höstmarknad. Marknaden har varit på paus på grund av coronapandemin men arrangerades åter i september i år.
– Vid parkeringsplatsen sker nu även rekoförsäljningen som har fått ett positivt mottagande av byborna.
Samarbete med ungdomsväsendet
I Forsby verkar även IF Stjärnan i bland annat Agricolahallen och föräldraföreningar är aktiva i skolan och i daghemmet.
Henry säger att byaföreningen har svårt att locka folk att delta i föreningens verksamhet, såsom många andra föreningar. Föreningen ordnar bland annat olika evenemang och städar upp simstranden och ån på våren. År 2017 målades badhytterna vid simstranden i pigga blåa färger.
Föreningen har även samarbetat med ungdomsväsendet i Lovisa. För ett par år sedan var det bland annat ofog och oroligt i byn.
– Föreningen var på plats under kvällen tillsammans med ungdomsledarna och pratade med unga. De unga sade att de inte hade något att göra i byn. Efter att ungdomsverksamheten körde i gång blev det lugnare. Det var också positivt då den svarta Panterbussen besökte byn i vintras, alltså husbilen som var avsedd för mobilt ungdomsarbete.
En by i förändring
I Forsby finns flera fina naturområden. Till exempel Hannusmalmen har mångsidig natur och besökare kan motionera i varierande terräng.
Byaföreningens ordförande Henry Laitinen och Jaana Mäki uppskattar miljön vid Forsby å. Johanna forskar i byns historia med fokus på släkter som bott i byn och vardagslivet förr.
Vid Forsby å är skogen i höstskrud.
– Forsby å är som en symbol för byn. Området består alltmedan vattnet forsar förbi. Forsby är och har varit under en kontinuerlig förändring i århundraden där nytt och gammalt smälter ihop. I Forsby bor i dag nyinflyttade och bybor vars släkt bott här i generationer, säger Johanna.
Som historieintresserad läste hon i början allt om sin nya hemort, och nu forskar hon aktivt i byns historia.
Närliggande byar som Bergby, Gislarböle, Spökbacka, Rike, Veckaby, Greggböle samt Gammelby och Malmgård är alla nära förknippade med Forsby. Att fördjupa sig i Forsby historia har gett Johanna nya insikter om byn.
– De bybor som bott här i generationer är sannolikt ättlingar till arbetare som jobbat vid bruket, säger hon. Enligt mina efterforskningar har folk flyttat från Sverige till Forsby, men de återvände sällan till Sverige utan blev kvar på orten.
Vill du läsa mer?Artiklen publicerades ursprungligen i Nya Östis . Nya Östis är en svenskspråkig lokaltidning där du kan läsa om det mesta som händer i Lovisa, Lappträsk och Pyttis - allt från lokala nyheter till kultur och sport. Läs mer om Nya Östis |