”Alla vägar leder till Forsby i Pernå”

NYA ÖSTIS. – Forsby är och har varit under en kontinuerlig förändring i århundraden där nytt och gammalt smälter ihop, säger Johanna Mäki från Forsby.
Text & Foto: Marianne Palmgren
Artikel från Nya Östis
 

PERNÅ – Det bästa med Forsby är att här alltid är liv och rörelse. Också kvällstid rör sig folk utomhus, de joggar, barnen leker och folk rastar sina hundar, säger Johanna Mäki.

Nya Östis är på en promenad i Forsby tillsammans med Henry Laitinen som är ordförande för Forsby byaförening.

Johanna flyttade med sin familj från Helsingfors till Forsby för femton år sedan. Familjen sökte boende bland annat i Borgå och Hyvinge, och tog ännu en sväng till Forsby för att kolla upp området.

– När vi såg forsen, herrgårdsmiljön och den idylliska omgivningen beslöt vi att flyttlasset går till byn. I efterhand har också andra barnfamiljer berättat att de beslöt att flytta hit av samma orsaker.

Fler invånare i byn

Enligt Statistikcentralens fanns det 2018 cirka 1 178 personer bosatta på området. År 2020 var siffran 2 211 personer. Fritidsbosatta saknas i statistiken.

Johanna tycker att allt sedan det nya skolcentret invigdes har fler familjer flyttat till Forsby.

– De prioriterar en trygg uppväxtmiljö för barnen i en skola som inte har problem med inomhusluften. Dessutom är byn en bra knutpunkt då den ena i familjen jobbar i huvudstadsregionen och den andra i Kotka. Alla vägar leder till Forsby.

När vi såg forsen, herrgårdsmiljön och den idylliska omgivningen beslöt vi att flyttlasset går till byn.

Hon uppskattar att byn är genuint tvåspråkig där finska och svenska barn leker med varandra.

– En del äldre i byn är inte så bra på finska. Det utmanar oss finskspråkiga att våga prata svenska i vardagen. Jag har lärt mig svenska här. Det blir naturligt för barnen att välja att läsa svenska i skolan när de hör och kan svenska via sina vänner.

Aktiv byaförening

Runt Forsby center tar folk en sväng via matbutiken för att göra uppköp och anlitar ekopunkten, allt medan skolelever promenerar hem från skolan. I byn verkar också många företagare.

Henry Laitinen uppskattar att Forsby är en aktiv by.

– Jag flyttade till Forsby 1996. Sedan dess har mycket ändrat då byn har vuxit till sig. Hand i hand med skolbygget planerades nya gång- och cykelleder i centrum. Det nyaste bostadsområdet är Israelsskogen.

Förr fanns en bank samt hälsocentralen och posten i centrum.

– Byaföreningen kämpade för att få behålla hälsocentralen via bland annat en namninsamling. Vi har också motsatt oss den planerade vindkraftsparken i Tetom.

På parkeringsplatsen i centret ordnas byaföreningens populära höstmarknad. Marknaden har varit på paus på grund av coronapandemin men arrangerades åter i september i år.

Byaföreningens höstmarknad ordnades i september i år efter en paus på flera år.
Foto: Forsby byaförening.
 

– Vid parkeringsplatsen sker nu även rekoförsäljningen som har fått ett positivt mottagande av byborna.

Samarbete med ungdomsväsendet

I Forsby verkar även IF Stjärnan i bland annat Agricolahallen och föräldraföreningar är aktiva i skolan och i daghemmet.

Henry säger att byaföreningen har svårt att locka folk att delta i föreningens verksamhet, såsom många andra föreningar. Föreningen ordnar bland annat olika evenemang och städar upp simstranden och ån på våren. År 2017 målades badhytterna vid simstranden i pigga blåa färger.

Föreningen har även samarbetat med ungdomsväsendet i Lovisa. För ett par år sedan var det bland annat ofog och oroligt i byn.

– Föreningen var på plats under kvällen tillsammans med ungdomsledarna och pratade med unga. De unga sade att de inte hade något att göra i byn. Efter att ungdomsverksamheten körde i gång blev det lugnare. Det var också positivt då den svarta Panterbussen besökte byn i vintras, alltså husbilen som var avsedd för mobilt ungdomsarbete.

En by i förändring

I Forsby finns flera fina naturområden. Till exempel Hannusmalmen har mångsidig natur och besökare kan motionera i varierande terräng.

Byaföreningens ordförande Henry Laitinen och Jaana Mäki uppskattar miljön vid Forsby å. Johanna forskar i byns historia med fokus på släkter som bott i byn och vardagslivet förr.

Vid Forsby å är skogen i höstskrud.

– Forsby å är som en symbol för byn. Området består alltmedan vattnet forsar förbi. Forsby är och har varit under en kontinuerlig förändring i århundraden där nytt och gammalt smälter ihop. I Forsby bor i dag nyinflyttade och bybor vars släkt bott här i generationer, säger Johanna.

Som historieintresserad läste hon i början allt om sin nya hemort, och nu forskar hon aktivt i byns historia.

Närliggande byar som Bergby, Gislarböle, Spökbacka, Rike, Veckaby, Greggböle samt Gammelby och Malmgård är alla nära förknippade med Forsby. Att fördjupa sig i Forsby historia har gett Johanna nya insikter om byn.

– De bybor som bott här i generationer är sannolikt ättlingar till arbetare som jobbat vid bruket, säger hon. Enligt mina efterforskningar har folk flyttat från Sverige till Forsby, men de återvände sällan till Sverige utan blev kvar på orten.

 

Vill du läsa mer?

Artiklen publicerades ursprungligen i Nya Östis . Nya Östis är en svenskspråkig lokaltidning där du kan läsa om det mesta som händer i Lovisa, Lappträsk och Pyttis - allt från lokala nyheter till kultur och sport.

  Läs mer om Nya Östis

 

 

84530_t.jpg

Finlands mö, vit makt och natur

ASTRA. Finlands mö är ett ordpar som väcker många associationer. Denna kvinnliga nationalsymbol för kanske tankarna till en ung vit kvinna som är blond och blåögd, god, oskyldig och har hög moral. Läs mera »
84529_t.jpg

Manu mäter buller och skapar bättre ljudmiljöer

VI HÖRS. Som akustiker och bullermätare kan Manu Rönkkö upplysa sina kunder om hur man minskar skadligt buller. Men att ändra attityder är en annan fråga. Medvetenheten om buller går framåt, men hänger utvecklingen med?Läs mera »
84289_t.jpg

Mobilisera medvetenhet-kurs i Haramaya

MISSIONEN SALAMU-SELAMTA. Helena Sandberg delar med sig av vardagen inom missionsfältet i Etiopien. Mycket fokus ligger på att synliggöra barn och ungas behov. Läs mera »
84284_t.jpg

”Jag tror på formulerandets kraft”

BIBBAN. Genom sitt skrivande får Karin Erlandsson bearbeta självupplevda händelser och känslor. Med hjälp av skönlitteraturen vågar hon också tänka tankar som känns för farliga att tänka själv.Läs mera »
83792_t.jpg

”Man måste hitta sitt eget sätt att skapa och träna som fan”

FUNK. Rap och talstörning kan låta som en utmanande kombination, men är inget som hindrar Mika Leminen alias artisten Cepan maailma från att spotta ur sig råa rim. Ihärdig träning på egna villkor har lett till många förverkligade drömmar: spelningar, en skiva på kommande och samarbete med finska rapmusikens stora namn.Läs mera »
83706_t.jpg

Dags att vända på steken: Dagens ungdom talar för bra!

SPRÅKBRUK. Språkpoliser och allehanda förståsigpåare går gärna åt ”nutidens ungdom” för slarvigt språkbruk. I dag har det blivit allt vanligare att tala som vi skriver, och det blir i stället alldeles för korrekt bokstavstroget, tycker Martin Persson. Läs mera »
83360_t.jpg

Återbruk är inget nytt på Lithén’s & Co

BYANYTT. Idag är hållbarhet på allas läppar. De flesta börjar inse att återbruk och recycling är ett klokt val, och även då det gäller byggande och inredning är det viktigt att ta hänsyn till hållbarhet och miljö. Ett företag som sysslat med recycling i alla tider är Lithén & Co. Läs mera »
83359_t.jpg

Gamla humlesorter upptäcks på nytt

TRÄDGÅRDSNYTT. Humlen (Humulus lupulus) har länge varit en del av vår nordiska historia, möjligen redan från vikingatiden, och har även odlats vid klostren. Under medeltiden då Finland var en del av Sverige stiftades en lag att humle skulle odlas på varje gård för att betalas som Kronoskatt, humlen bryggdes sedan till öl.Läs mera »